Kto musi mieć książeczkę sanepidowską?

Marek Szydełko
26.03.2021

Książeczka sanepidowska, czyli sanitarno-epidemiologiczna, jest często wymagana od kandydatów na pracowników w branży gastronomicznej czy handlowej. Chcąc podjąć zatrudnienie w takim sektorze należy najpierw wyrobić sobie książeczkę, co nie jest trudne, ale wymaga poddania się badaniom lekarskim i laboratoryjnym. W naszym poradniku wyjaśniamy, kto musi mieć książeczkę sanepidowską.

Czym dokładnie jest książeczka sanepidowska?

Książeczka sanitarno-epidemiologiczna jest dokumentem, który poświadcza dopuszczenie do pracy na specyficznych stanowiskach, na których istnieje ryzyko rozprzestrzeniania bakterii rodzaju Salmonella oraz Shigella. Aby otrzymać taką książeczkę pracownik musi mieć negatywny test na nosicielstwo tych patogenów.

Obie bakterie bytują w ludzkim jelicie i są wydalane wraz z kałem. Zakażenie nimi prowadzi do bardzo poważnych konsekwencji zdrowotnych, które objawiają się wymiotami, nudnościami, biegunką, ogólnym osłabieniem.

Właśnie dlatego osoba, która chce podjąć pracę np. w gastronomii musi być wykluczona z kręgu ryzyka rozprzestrzeniania tych patogenów na klientów. Stąd też pracodawcy w ogłoszeniu często zawierają informację o obowiązkowym posiadaniu książeczki sanepidowskiej.

Na jakich stanowiskach wymagana jest książeczka sanitarno-epidemiologiczna?

Lista takich profesji jest bardzo długa, stąd też coraz częściej uznaje się, że wyrobienie książeczki sanepidowskiej jest bardzo dobrą inwestycją w siebie dla osób chcących podjąć zatrudnienie gdziekolwiek, po prostu szukających atrakcyjnej oferty.

Posiadanie książeczki jest bezwzględnie wymagane na takich stanowiskach, jak:

  • kucharz,
  • pomoc kuchenna,
  • kelner,
  • pracownik firmy cateringowej,
  • piekarz,
  • cukiernik,
  • sprzedawca w sklepie spożywczym,
  • sprzedawca w sklepie mięsnym,
  • osoby pracujące przy produkcji żywności, 
  • osoby pracujące z dziećmi do 6. roku życia (np. przedszkolanki, opiekunki),
  • osoby pracujące przy produkcji leków,
  • pracownicy placówek medycznych,
  • pracownicy domów opieki,
  • pracownicy w branży transportowej,
  • pracownicy salonów masażu, tatuażu, solariów etc.,
  • osoby pracujące przy obsłudze systemów uzdatniania wody i dystrybucji wody pitnej.

Planując podjęcie pracy na jednym z tych stanowisk bezwzględnie musisz wyrobić książeczkę sanepidowską. Wszystkie szczegóły, jak to zrobić, znajdziesz na stronie internetowej lokalnej stacji sanepidu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie