Kto nie kocha zapachu świeżego chleba o poranku niech pierwszy rzuci kamieniem. Dla Polaków chleb jest jednym z podstawowych produktów kupowanych na co dzień. Niektórzy mają swoją wybraną i ulubioną piekarnię, do której chodzą każdego ranka od kilku ładnych lat, inni wciąż szukają swojego miejsca. Dla piekarni, czy cukierni, które również cieszą się popularnością ważne jest, aby ich produkty były zawsze na jak najwyższym poziomie i niezawodnie cieszyły klientów.
Dziś niemal każda niewielka cukiernia kusi nie tylko wybornymi deserami, ale też aromatyczną kawą. O ile mająca podobną rzeszę zwolenników herbata nadal podawana jest w tradycyjny sposób – samowary odeszły w przeszłość – to kawosze znacząco zmienili swe upodobania. Dlatego właściciel czy ajent cukierni, a nawet piekarni, powinien rozważyć zakup ekspresu do kawy. Największą popularnością cieszą się ekspresy kapsułkowe, ciśnieniowe i ręczne.
Aby zachęcić klienta, także nowego, do odwiedzenia lokalu, trzeba go zachęcić zarówno zapachem świeżych wyrobów, jak i widokiem świeżo wypieczonych ciast. Dlatego wyposażenie piekarni czy cukierni powinno obejmować witryny i szafy chłodnicze, w których można eksponować towar. Ponadto dzięki nim wyroby mają zapewnioną odpowiednią temperaturę. Niezłym wyborem są szafy i witryny modułowe, pozwalające na sezonową zmianę asortymentu. Z punktu widzenia trwałości i czystości ważne jest, aby szafy i witryny wykonane były z wysokiej jakości materiałów – stal nierdzewna to właściwy trop.
Sercem każdego lokalu jest piec piekarniczy. W zależności od potrzeb można zdecydować się na model przystosowany nie tylko do pieczenia ciast i ciasteczek, ale też zapiekanek i pieczywa. Dla kucharza czy cukiernika istotne znaczenia ma kontrola nad wypiekami. Piec konwekcyjny wyposażony w obszerne szklane drzwi z podwójną szybą umożliwia podglądanie procesu pieczenia.
Profesjonalny piec gwarantuje odpowiednią cyrkulację powietrza oraz pozwala płynnie regulować temperaturę w szerokim zakresie (nawet do 500 st. C). Wśród wielu dostępnych pieców uznaniem cieszą się produkty marki Resto Quality. Osobom zainteresowanym modułowym piecem szamotowym warto polecić model Bake D44. Posiada on między innymi dwie komory, regulację temperatury od 45 do 455 st. C, cztery blachy o wymiarach 60 na 40 cm oraz umożliwia pieczenia ośmiu pizz o średnicy do 40 cm jednocześnie.
Piec cukierniczy konwekcyjno-parowy to następny element wyposażenia, który sprawdzi się w kawiarni czy piekarni. Piec z nawilżaczem wykorzystuje parę wodną podczas pieczenia, co sprawia, że wypieki są smaczniejsze i dłużej zachowują wilgotność oraz świeżość. Na uwagę zasługuje wiele modeli. Dobrym wyborem będzie chociażby Hendi (kod 225523), wyposażony w termostat elektromechaniczny, pozwalający na regulację temperatury w zakresie 50-300 st. C. Atutem tego modelu jest też 5-stopniowe bezpośrednie nawilżanie (z wykorzystaniem przełącznika).
Przy wyborze pieca i pozostałego wyposażenia piekarni czy cukierni nie można kierować się pozornymi oszczędnościami. Wskazówkami przy zakupie powinny być renoma producenta, ochrona gwarancyjna oraz to, czy dane urządzenie pochodzi z oficjalnej (polskiej) sieci dystrybucyjnej.
Artykuł partnera.